Blog

Czy dieta ma wpływ na przebieg łuszczycy?

14.11.2022

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą, której niestety nie da się całkowicie wyleczyć. Stosowanie się jednak do zaleceń specjalistów, pozwala na kontrolowanie przebiegu choroby i możliwie jak największą eliminację przykrych skutków ubocznych, a tym samym zachowanie wysokiej jakości życia.

Mimo tego, że dotychczas badania naukowe nie określiły jak dokładnie powinna wyglądać dieta osoby chorej na łuszczycę, podczas leczenia chorób dermatologicznych pojawiły się pierwsze obserwacje, które wykryły zależność między otyłością, a przebiegiem choroby. Z tego względu, jeśli chorujesz na łuszczycę, a dodatkowo zmagasz się z nadwagą, rozważ np. wczasy odchudzające z dietą indywidualną.

Dlaczego zachowanie odpowiedniej diety przy łuszczycy jest tak ważne?

Niestety zachorowanie na łuszczycę zwiększa u chorego ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego warto prewencyjnie zadbać o inne obszary swojego organizmu, który podatny będzie np. na nadciśnienie tętnicze.

Zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej, a tym samym nasz organizm będzie odporniejszy na wszelkie infekcje, a w przypadku zachorowania, szybciej sobie z nimi poradzi. Dlaczego jest to ważne przy łuszczycy? Przewlekłe infekcje i stany zapalne mogą zaostrzać jej objawy. Jeśli otrzymałeś diagnozę tej choroby, warto skorzystać z wczasów wzmacniających odporność, które wpłyną na poprawę Twojej kondycji zdrowotnej.

Co jeść przy łuszczycy?

  • Produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
  • Produkty bogate w witaminę D.
  • Potrawy ze składnikami o działaniu antyoksydacyjnym.
  • Potrawy z białkami wysokiej jakości.
  • Posiłki bogate w błonnik, cynk i celem.
  • Witaminy z grupy C,A,E i B.

Czego unikać przy łuszczycy?

  • Alkoholu i papierosów.
  • Czerwonego mięsa.
  • Cukrów prostych, tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych.